stock-16

Sigma a háznál, öröm a háznál?

Nem szokásom sűrűn blogolni, vagy szakmai cikkeket kommentelni/továbbosztani, de már annyian kérdeztetek a Sigma 50mm f1.4 fényerejű, Art szériás objektívjéről, hogy úgy gondoltam, érdemes a gondolataimat megosztani az objektívvel kapcsolatban.

Szinte nélkülözhetetlen része egy fotós felszerelésének egy nagy fényerejű fix objektív. Ahogyan sokan mások, én is a Canon 50mm f1.8 II “nifty-fifty” műanyag csodájával kezdtem az objektívparkom kiépítését. Ez az objektív kötelező darab kezdőknek. Olcsó, éles a képe f2.5-2.8-tól. Hátrányai közé sorolható a hangos, és pontatlan AF motorja, törékeny felépítése. Teljesen műanyag, még a bajonettje is. Igazán éles képet csak f4-től f8-ig nyújtott, így hamar meg is váltam tőle.

Ezután beszereztem egy Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM objektívet. Bár ne tettem volna! Halk fókuszmotor, robosztus felépítés, elfogadható képminőség f2.2-től, gyári napellenző jellemzi. Aki kíváncsi az élességbeli különbségekre, annak javaslom a photozone.de-n és a the-digital-picture.com-on található tesztek tanulmányozását. Nekem eddig mindig bejött, amit ott írtak az objektívekről.
Sajnos ennek ez objektívnek egyetlen nagy hibája volt: az inkonzisztens autofókusza. Közelre (1m, és az alatt) pontos volt, de a tárgytávolság növekedésével, egyre inkább backfókuszossá vált. Sajos ezt a vázban található AF adjustmenttel sem lehetett megfelelően korrigálni, mivel az egyformán tolja el adott értékkel közeli és távoli tárgytávolságokon is. Eztuán következett a kalibráltatás a magyarországi Canon márkaszervizben, ami meglepően hamar lezajlott és semmit nem használt. Az egyik 50d vázamon jobban a tárgy mögé állt be, mint a másikon. Liveview módban, kontraszt alapú fókuszálással minden esetben pontos volt.
Ezt így nem lehetett használni munkára, ráadásul APS-C szenzoron még szűkös is volt számomra az 50mm, így megváltam tőle. Ekkor határoztam el, hogy soha többé Sigmát.

Telt-múlt az idő, és igencsak éreztem a fényerő hiányát egyes munkáim során. A Canon 50mm f1.4 beszerzése meg sem fordult a fejemben, az 1.2-est pedig nem az én pénztárcámhoz szabták, így idiglenesen maradt a “megoldjuk ISO-ból” megoldás.IMG_3520

2012-ben a Sigma megjelentette az Art szériás objektíveit. Először a 35mm-es, 1.4-es változatot, melyről ódákat zengtek a fórumok. A teszteket látva el sem hittem, hogy ilyen élesség teljes nyitáson, már 1.4-től létezik, és fókuszának pontosságára sem volt már annyi panasz.
Később kihozták az 50-es változatot, ami szintén hozta az elődje élességét, és fókuszának megbízhatóságát. Hiszem ha látom alapon vártam, amíg kijönnek a róla készült tesztek. Ezek is megerősítétték azt a tényt, hogy ez a Sigma már nem a régi rettegett Sigma, és ez az árán is meglátszik.

IMG_6488

A kromatikus aberrációt sikerült nagyszerűen kordában tartani. Ár/érték viszonylatban az egyik legjobb objektív, ami napjainkban kapható. A Canon 50mm 1.4-es objektívjét bucira veri, az 1.2-est is alázza élességben, és talán fókuszsebességben is. A frontlencse fókuszáláskor nem mozog, nem forog. A szűrőmenet 77-mm-es, ami az obejktíveim többségével megegyezik, így nem kell külön szűrőket beszereznem.

F1.4-től már éles, f2.2-f8-ig viszont brutális. F11-től APS-C-n már észrevehető egy kis élességvesztés a diffrakció miatt, de ez nem az objektív hibája. Nagy rekesznyitáson oda kell figyelni, hogy a témánk ne essen ki az élesség síkjából, illetve, hogy olyan helyet keressünk fókuszálásra, ami kellően kontrasztos.

IMG_5940

Lehetőségem adódott kipróbálni, majd később megvásárolni az objektívet. A nagy keresletre való tekintettel hetekig-hónapokig nem is lehetett hozzájutni Magyarországon. Szerencsére nekem sikerült egy tökéletes példányt kifognom. Ez alapján bátran merem ajánlani.

IMG_6001

1.4-en is éles, a fókusza pontos, kevés fényben is használható. Amikor már a 6d középső fókuszpontjával sem talál kevés fényben fókuszt, akkor érdemes egy AF segédfényt felhelyezni a vázra (vaku, vagy AF segédfényes vakukioldó), és az objektív ismét harap. Nincs hunting, nincs lassulás.
Mellékelek pár képet az objektívről, és a vele készült képekről, azt hiszem magukért beszélnek!

IMG_0564

IMG_0582