Funny-Monkey-And-Camera-Wallpapers

Tanácsok kezdő fotografiknak – hol találsz tananyagokat

2007-ben érett meg bennem a gondolat, hogy semmi jóra nem számíthatok, ha a magyar felsőoktatásra alapozom karrierem. Akkoriban az online oktatás még gyerekcipőben járt, és egy barátom javasolta, hogy nézzek szét a Totaltraining.com és a Lynda.com oldalán.Hihetetlen, milyen gyakorlatias, egyszerűen, könnyen tanulható anyagokat publikáltak ezen amerikai oldalak, míg itthon a numerikus analízisen gyötörtek minket hasznos dolgok helyett. Iszonyatos mennyiségű és minőségű szakmai anyag került itt publikálásra az évek során, és ha emlékeim nem csalnak, Lyndáék 2013-ra egy 650 főt foglalkoztató céggé nőtték ki magukat. Természetesen nem csak fotós anyagokat találunk itt. Van 3d, hang, marketing, programozás, web, print, stb… így mindenki megtalálja a neki megfelelő témakört. Ez a blog fotózással foglalkozik, így inkább most csak erre szorítkoznék.

Először is tehát a Lynda.com-ot javasolnám, személyes kedvencem pedig Chris Orwig. Tanulságos volt látni, hogy USA-ban MAC-ekkel berendezett tantermekre futja, míg nálunk a Pascal-t nem tudták felimádkozni UHU Linuxra egy szemeszter alatt (abból pedig nem lesz jó informatikus, aki nem tud programozni, főleg papírra :) ).

Kelbyone.com

kelby

Talán a legpopulárisabb az oktatóanyagokat készítők és forgalmazók között. Nekem annyira nem kedvenc, viszont a fotósok 90%-a ismeri anyagait, melyek közérthetőek, gazdagon illusztráltak, tempósak, nyomtatott kiadványaik közül számos elérhető magyar nyelven is. Van itt oktatóanyag DSLR ismeretek/kompozíció/világítástechnika/utómunka/retus témájában is. Ajánlanám innen Moose Peterson légifotózásos anyagait (1000 helyen látott hiba, hogy mekkora záridőn fotózzunk propelleres gépet, vagy helit, de erről talán egy későbbi cikkben), és Cliff Mautner esküvős anyagait. Kelby anyagai közül a portréretusos könyvét ajánlanám még, bár ez inkább fotósoknak szól, nem retusőröknek. Bizony 1-2 retusőr fogná a fejét, attól amik itt le vannak írva. Személy szerint a Frequency Separation technikát hiányoltam belőlük (vagy csak eddig nem láttam az azóta megjelent anyagok közt), de lehet az már meghaladná azt a szintet, amire ezeket az anyagokat pozicionálták.

Phlearn.com

phlearn

Itt főként Photoshop tutorialokat találunk. A legjobb anyagaik persze fizetősek, de a Youtube csatornájukon számos hasznos free anyag van. Nagyon egyszerű, gyors, tempós stílusban mutatják be a mindennapi képfeldolgozás során felmerülő problémákat Photoshopban. Sok PS tutort megnéztem már, de talán ők adták át a legtöbb tudást a legrövidebb idő alatt. Aki mélyebben kíváncsi a dolgokra, akkor vegyen haladó szintű anyagokat is a Youtube-osokon kívül. Nekem bejöttek! :)

Creativelive.com

creativelive

A jelenlegi kedvenc. A leghosszabb és leghasznosabb anyagokat itt találtam meg. Lindsay Adler Posing 101 leckéje után teljesen másként láttam a modellfotókat. Lindsay felhíva a figyelmet az alapvető hibákra, majd ezekből tanulva teljesen elképedve bámultam a Facebook hírfolyamom, ahol számos kolléga munkáit találtam. Egy jó fotó sok apró részletből áll össze: helyszín, modell, világítás, TÖRTÉNET és MONDANIVALÓ, ruha, smink, frizura, PÓZ. Komolyan, mintha itt a fotózás abból állna, hogy áthívjuk a szomszéd lányt, kivisszük az erdőbe egy hosszú piros ruhában, levakuzzuk egy Yongnuo kisvakuval, majd jön rá 300 like. Hihetetlen.
Az anyagokhoz visszakanyarodva: ajánlanám még Susan Stripling (ő a fent említett Cliff Mautner felesége) és Jasmine Star anyagait. Aki úgy gondolná, hogy kifizetett 100 000 Forintot egy belépő DSLR-re, létrehozott egy “vezetéknév, keresztnév PHOTOGRAPHY” Facebook oldalt, majd vissza kellene termelni az árát, és ezért elmegy esküvőt fotózni, az jól tenné, ha ezeket látná, és felfogná, mire adja a fejét. Kétlem, hogy ezt megtennék. :) Stripling egyik legjobb anyaga a 30 days of wedding photograpy, bár én a képeiről hiányoltam Lindsay Adler pózolással kapcsolatos tanácsait. Esküvőt amúgy sem tutorialból tanulunk fotózni, hanem a tapasztalatainkból, ezek az anyagok azonban nagyon jó ötleteket adnak, melyek után nem fotografiként fogunk hazakullogni egy-egy megbízás után.
Az oldalon egyébként még rengeteg hasznos lecke van marketing/világítás/retus témájában.

Adorama TV

adorama tv
Az amerikai Adorama webshop anyagai találhatóak itt. Tech review-k, tippek és trükkök minden mennyiségben. Subscribing ajánlott! Mark Wallace a kedvenc innen.

B and H

b and h

Hasonlóan a fentihez, csak másik cég. Vendégelőadóként néha meghívnak ismertebb fotósokat, az ő előadásaik kötelezőek, bár nem mindig mondanak számomra újat.

Slrlounge.com

slrlounge

Hírportál, Youtube-csatorna, termékbemutatók, üzleti tanácsok… felsorolni is nehéz, van itt minden. Kicsit lassúbb, nyugodtabb stílus. Ők inkább a kezdők oktatására helyezik a hangsúlyt, így gyakran kattintok a NEXT gombra náluk.

Fstoppers.com

fstoppers

Szintén garázscégből lettek azzá akik. Eleinte nem is igazán érdekelte őket a fotózás, és a DSLR-ek világa, ezt egy interjúban el is mondják, s lám mivé lehet fejlődni, ha az embert hagyják kibontakozni, és nem lehetetlenítik el ilyen-olyan módokon.

Hírportál, közösségi háló, workshopok, szinten minden, ami szem-szájnak ingere.

Kötelező anyag náluk a: How To Become A Professional Commercial Wedding Photographer DVD. Bemutatja egy esküvőfotózás menetét a foglalástól kezdve a fotózáson át az utómunkáig, Igazából ez egy áttekintés, konkrét tanácsokat, ötleteket keveset láttam benne. Általános üzleti+marketing tippek, konzulátció az ügyfelekkel, stúdióvaku használata a templomban… :) Nem a kedvenc, egynek jó.

Tutsplus.com

tutsplus

Nem kifejezetten fotósoknak találunk itt anyagokat, viszont kezdőknek érdekes lehet a fotó+videó rész. Nincs túl sok anyaguk, azok sem hosszúak. Fotózáshoz kapcsolódóan rengeteg tananyag van a blogolással kapcsolatban, ami elengedhetetlen egy fotós életében, így azokat érdemes átnézni.

Dom Bower és fotós csatornája

dombower

Dom ingatlanfotós a skóciai Edinburgh-ból. Az ő Youtube csatornájáról rengeteg hasznos dolgot tanultam a kisvakus világítással kapcsolatban (high key / low key). Számos tutorial, és néha pár sörszagú fotókritika található a csatornáján, ám igazán emlékezetes számomra Northrupékkal közös Skype beszélgetésük, és a számomra készített videója.

 

Felkerestem Dom-ot e-mailben, és az angliai fotós vállalkozás feltételeiről érdeklődtem. Elmondtam neki, hogy Magyarországon mi a helyzet, és nemcsak hogy válaszolt, hanem személyesen nekem készített egy válaszvideót. Spoiler: SOKKAL könnyebb, mint Magyarországon. Hogy ez jót tesz-e a szakmai színvonalnak? … az már más kérdés. :)

DigitalRevTV

digitalrev

A DigitalRev.com Youtube csatornája. Ők alapvetően kereskedők, ám a forgalmazott termékekről v-logokat is készítenek. Hasznos azoknak, akik még csak ismerkednek a felszerelés lehetőségeivel, ám az utóbbi években kissé mintha túlságosan is viccesre vették volna a figurát. Érdemes megnézni a legelső videójukat, és összehasonlítani azokkal, amit már stábbal forgatnak.

Karl Taylor

karl_taylor
Az ő tutorialjai szinte kötelelezőek mindenkinek. Kezdőtől haladóig mindenki megtalálja a magának való témát az alap technikai dolgoktól kezdve a stúdiótechnikán át a retusálásig minden témában. Street/termék/fashion fotó… minden. Ízelítőnek érdemes szétnézni a Youtube-csatornáján. Utóbbi időben viszont magyar vonatkozása is lett az oldalának: Fejes Viktorral készítettek egy tutorialt a retusáláshoz kapcsolódóan.

Northrupék

Tony és Chelsea Nortrup. Talán a legtöbb és legnagyobb hosszúságú anyagokat ők adják ki. Inkább technikai dolgokat láttam tőlük, elemzéseket és kritikákat, de a saját munkáik… maradjunk abban, hogy nem ők lesznek a kedvenceim. Megannyi könyvet kiadtak már fotózásról és számítástechnikáról, de talán a fenti Dom Bower videójuk volt az egyetlen, amit végig tudtam ülni. Ez pedig Dom érdeme.

Ezek persze csak online anyagokat árusító helyek voltak. Mielőtt az e-learning elterjedt volna természetesen sok-sok könyv létezett már, ezeket felsorolni is nehéz lenne. Brian Peterson neve azonban beugrik, mivel az ő könyveivel kezdtem 2009-ben. Ő a mai napig tart workshopokat kezdőknek. Bátran ajánlom!

Még néhány név, akiknek érdemes utánajárni: Syl Arena, Joe Macnally, Joey L, Lara Jade, Mark Wallace.

A felsorolt anyagokat természetesen angolul találjuk meg, bár Kelby könyvekből már van magyar kiadás is, ahogy írtam fent. Az igazán hasznos/ütős anyagok persze maradnak angolul. Nincs mese, el kell fogadni, hogy az angol a globális nyelv, melyet mindenhol megértenek. Tessék megtanulni angolul!

Remélem segítettem, azzal, hogy megmutattam ezeket az oldalakat. Innentől mindenkinek magának kell bejárnia azt a hosszú és rögös utat, mely során megtanul fotózni, és kreatívan használni a tudását.

Szép fényeket hozzá! :)